top of page

Общи правила за тренировка

       

          Фитнесът е не само спорт, но и начин на живот и философия. Той може да бъде практикуван от всички хора без ограничения като пол, възраст, дори телесни недъзи. Независимо от това дали сте спортували или за първи път се захващате с физическа дейност фитнесът ще ви помогне да почувствате тялото си по-красиво и здраво. Но за постигането на добри резултати е необходимо много труд, постоянство и лишения. Ако желаете високи професионални резултати са нужни години на усилени тренировки, строги хранителни режими, самонаблюдение и най-важното- събиране и отсяване на разнообразна информация. 85% от успеха ,в който и да е спорт, се дължат на правилното възстановяване. Пълноценният осем часов сън, правилният подбор на храни и хранителни добавки, витамини и минерали са ключът за всеки медал или лично усъвършенстване. Балансираната тренировъчна схема е нужният катализатор, без който обаче всякакъв напредък е невъзможен.

Фитнесът е една съвкупност от много различни елементи, които винаги трябва да са в синхрон. Информацията е не само интересна, но и изключително полезна. Надявам се да разберете защо казвам, че фитнесът е средство за пълноценен живот и начин на мислене! Ще направя всичко възможно да ви бъде интересно с мен- човек дал всичко за този спорт и същевременно взел всичко от него.

 

           Ще отговоря на няколко често задавани важни въпроса: Колко често трябва да се тренира? По кое време на деня е най- подходящо да се тренира?

            Броят на посещенията  в залата седмично зависи от това дали сте начинаещи или сте напреднали.  За начинаещите 3 тренировки седмично са напълно достатъчни. Средно напредналите и напредналите се нуждаят от 4-5  посещения в залата седмично.

            Подходящото време за трениране е по всяко време когато сме свободни и имаме желание за това. Когато сме решили да свалим някое излишно килце има няколко правила които е желателно да се спазват. Най- подходящите упражнения за това са бягането на пътека или друг вид аеробика , които трябва да правим след тренировката с тежести или сутрин преди закуска. Тогава гликогеновите депа са най- празни и по- бързо мазнините се изразходват за енергия.

            За начинаещи- във всеки тренировъчен ден се прави по едно упражнение в три серии за всяка мускулна група. След 2-3 месеца мускулните групи се разделят в два тренировъчни дни и се натоварват според големината си с по 2-3 упражнения ( по- малките ,като бицепс, с по- малко). Например:

Понеделник- гърди, рамо, бицепс и корем.

Сряда- гръб, трицепс и крака.

Петък- повтаряме тренировката от понеделник и т.н.

             За напреднали- след 6 месеца до една година мускулните групи се разпределят в 4-5 тренировъчни дни, като всяка група се натоварва с по 4-5 упражнения с по 3-5 серии. Т.е. всяка мускулна група се тренира веднъж седмично или на 6 дни.

            Най- важното е да не се претренирваме, тъй като в тренировката губим част от мускула, а по време на възстановяването(почивката)-  градим .

 

 

 

 

  • Wix Facebook page
bottom of page